נזקי הסוכר

Home » מאמרים » נזקי הסוכר

הפחמימות הן המרכיב העיקרי בתזונת האדם והן זמינות במרבית מקורת המזון. בפרט אלו שמקורם מן הצומח כגון דגנים, קטניות ופירות. תפקידן העיקרי של הפחמימות הוא לספק אנרגיה. נהוג להבחין בין פחמימות פשוטות, חד סוכרים ודו סוכרים ופחמימות מורכבות, כמו רבי הסוכרים הנמצאים בירקות ודגנים וקטניות. אני רוצה הפעם לדבר על הפחמימות הפשוטות:

הפחמימה הפשוטה ביותר היא חד סוכר, לדוגמא גלוקוז, (סוכר הענבים), פרוקטוז, (סוכר הפירות). וגלקטוז. החד סוכר הוא מכיל מולקולה הפשוטה ביותר המהווה מרכיב בסיסי לרבים מבין הדו סוכרים והרב סוכרים.
הדו סוכר הוא פחמימה פשוטה שמורכבת משתי יחידות של חד סוכר כמו הסוכרוז (סוכר הלבן או החום בו משתמשים להמתקת מזונת ומשקאות: מורכב מחיבור של גלוקוזה ופרוקטוזה)

פחמימות מעובדות: פחמימות פשוטות נמצאות באופן טבעי בפירות, בירקות מסוימים כגון גזר ובטטה ובתירס מתוק. צריכה של פחמימות פשוטות כחלק בלתי נפרד ממזון שלם היא חיונית. מצד שני צריכה של פחמימות פשוטות, שזוקקו מתוך החבילה שבתוכה היוו קודם רכיב תזונתי אחד מרבים שסייעו בסינרגיה, ברגע שבודדו אותם והוסיפו אותם בצורה מלאכותית למזונות שונים וממתקים, אכילה שלהם הופכת להיות בעייתית. פחמימות פשוטות אלו נקראות פחמימות מעובדות, או סוכרים מעובדים. הן כוללים: סוכר שולחני, סוכר החלב, סוכר חום, סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, מולסה ותרכיזים של מיצי פירות. איפולו מיצי הפירות הנמכרים בבקבוקים או בקופסאות האהובים על ילדים רבים, אינם בריאים כיוון שלא נצאים שם כל רכיבי הפרי. לדוגמא: 50% מצריכת הפירות של ילדי הגנים בארה"ב, מבוססת על מיץ תפוחים מעובד, הדומה בהרכבו התזונתי למי סוכר, הוא נחות בהרבה מהתוכן של התפוח עצמו שמכיל ויטמין C אפקטיבי ביותר למרות כמותו הקטנה. הסוכרים המעובדים והמלאכותיים האלה לאורך זמן עלולים לפגוע בבריאות על ידי הגברת הסיכון לסוכרת, השמנה, שומנים בדם, מחלות לב, בעיות עיכול, אלצהיימר, מחלות אוטואימוניות, סרטן ועוד.

הסוכרים שנמצאים בתוך הפירות והירקות נמצאים בתוך ובין סיבים תזונתיים ועוד מאות רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים, מינראלים, פלבנואידים ועוד רכיבים רבים שעובדים בשיתוף וסינרגיה ומגנים על הגוף מפני האפקט הלא בריא של הסוכר הפשוט. לדוגמא, הסיבים המסיסים במערכת העיכול בתוספת רוק, מיצי עיכול, ומים, מגדילים את נפחם וכולאים את הסוכר, על ידי כך מאטים את ספיגת הסוכר וכתוצאה מכך מונעים תנודות קיצוניות ברמות הסוכר בדם. תהליך זה אינו קורה כאשר אוכלים וופל שוקולד, או עוגה, כאן הסוכר נכנס במהירות לזרם הדם וגורם לרכבת הרים של אופוריה ולאחריה תוך שעה וחצי נפילה לתוך תהום של עייפות וצורך חזק לאכול עוד סוכר או בצק המתפרק במהירות לסוכר.

לראשונה זוקק הסוכר במאה ה17 מקנה הסוכר, השימוש בקרב האוכלוסייה היה קטן. בשנת 1815 הצריכה של הסוכר לאדם בארצות הברית הייתה 6.8 ק"ג לשנה. ב1970 הצריכה כבר עלתה ל54.5 ק"ג סוכר לשנה. ב2010 נרשמה צריכה של 90 ק"ג סוכר לאדם בשנה. למעשה בשבעים שנה האחרונות הסוכר המזוקק נכנס לשימוש היום יום בקצב גדל והולך והפך למרכיב עיקרי בתזונה המערבית. למעלה מ40% מקלוריות התזונה המודרנית מקורן בסוכר או בדגנים המעובדים הרוויים בסוכר, שאינם מכילים רכיבים תזונתיים בכמות מספקת.
בקרב בני נוער בארה"ב נמדדה צריכה ביום של 41 כפיות סוכר שמפוזרות במזונם היומי. בעידן האחרון אנשים רבים נמצאים במצב של תת תזונה כיוון שהמזונות המעובדים המעובים בסוכר מכילים מעט מאוד רכיבים תזונתיים. הסוכרים מספקים לאדם את הקלוריות לאנרגיה מיידית אבל מייתרים אותו ללא רכיבים תזונתיים חיוניים לבנייה ותפקוד תקין של הגוף.

מאוסף מחקרים של העת האחרונה אפשר לקבל עדות מדעית לכך שהסוכר עלול לגרום לנזקים:

 סוכר עלול להחריף מצבי חוסר שקט בילדים עם בעיות קשב וריכוז.
 סוכר מדכא את המערכת החיסונית, מחליש את התנגדות הגוף לוירוסים וחיידקים ומעודד צמיחה של פטריות ופרזיטים כגון קנדידה חיידקים ותולעים תמונת סוכרבמעיים. כתוצאה מכך המערכת חיסונית נחלשת וזה מגביר את הסיכוי להתפתחות סרטנים שונים.
 סוכר מחליש את העיכול ואת ספיגתם של מינרלים חשובים לגוף כגון: סידן, מגנזיום, נחושת וכרומיום, ויטמין E. כמו כן, הסוכר מחליש את ספיגתם של החלבונים ואת פעילות האנזימים.
 סוכר פוגע במערכת העיכול ועלול לעודד מחלות מעיים כגון: כרון, קוליטיס, אפנדיציטיס, טחורים ועצירות.
 הסוכר עלול לגרום להיפראקטיביות, חרדות, קשיי למידה, ערפול וחוסר ריכוז. כמו כן, לעייפות, נפילות אנרגיה והיפוגליקמיה.
 מחקרים מראים בבירור שצריכת סוכר פוגעת בכישורי הלמידה ולכן גורמת לירידה בציונים.
 סוכר עלול לגרום להתנהגות אלימה ועצבנית או לדיכאון וחוסר יציבות נפשית.
 סוכר עלול לגרום לעלייה משמעותית בכולסטרול הרע ובטריגליצרידים.
 סוכר מדכא את הפרשת הורמון הגדילה.
 הסוכר מעלה מאוד את הסיכון ללקות באלצהיימר.
 הסוכר ממכר.
 אכילת סוכר מגבירה את תחושת הרעב, בעיקר לפחמימות מרוכזות-טהורות כגון שוקולד, עוגות ועוגיות.
 סוכר עלול לזרז תהליכי הזדקנות, תמותת תאים מוגברת וכן הזדקנות העור.
 סוכר גורם לעששת בשיניים ולדלקות חניכיים.
 סוכר גורם להשמנה.
 סוכר עלול לעודד מחלות מפרקים ובריחת סידן.
 הסוכר מפחית את רגישותם של התאים לאינסולין ועלול לגרום לסוכרת.
 סוכר עלול לגרום ליתר-לחץ דם, טרשת עורקים ודליות ברגלים.
 סוכר פוגע בעיניים ועלול לעודד קטראקט ופגיעה בראייה.
 סוכר מעודד אלרגיות.
 עודף בסוכר נקשר למחלות עור מסוימות.
 סוכר מעודד עצירת נוזלים בגוף.
 צריכת סוכר מוגזמת עלולה לפגוע בכבד, בכליות ובלב.
 צריכת סוכר, על פי מחקרים, מעלה פי 6 את הסיכון ליצור אבנים בכליות.
 צריכת סוכר עלולה להגביר כאבי ראש ומיגרנות.

אכילת הסוכר אינה גורמת רק למחלת העששת. כאשר אנו מאפשרים לעצמינו ולידינו לצרוך קלוריות רבות שמקורן בסוכרים, במוצרי קמח לבן ובשמן, כמקובל במשפחות רבות, אנו דנים את עצמנו מראש לחיים רצופי מחלות ואף למוות בטרם עת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *